För att kunna arbeta med barn och unga behöver man som verksamhet ha rätt förutsättningar. Barnafrid har därför tagit fram en handbok som bygger på erfarenheter av att arbeta tillsammans med barn och unga i så kallade workshop-format.
Handboken ger dig som vill arbeta med barn och unga kunskap om hur du kan göra dem delaktiga genom praktiska övningar och metoder. Den grundar sig på Barnkonventionen, särskilt artikel 12, som fastställer att alla barn och unga har rätt att vara med i beslut som påverkar dem. Detta är inte bara en rättighet, utan också en möjlighet för vuxna då vi genom att lyssna på barn och unga och värdera deras perspektiv, får nya idéer, lösningar och insikter.
Handboken är ett stöd för dig som önskar arbeta tillsammans med barn och unga. Den innehåller bland annat kunskap om olika faser av delaktighet, etiska principer samt praktiska tips på övningar och metoder. Ta del av handboken här.
I handboken får du ta del av ett antal bilagor, klicka på den bilaga som du vill ladda ner separat.
Du kan lära dig mer om barns delaktighet i boken Participatory Research on Child Maltreatment with Children and Adult Survivors. Läs boken här. I ett av kapitlen beskriver Erica Mattelin och Laura Korhonen modellen och erfarenheter av att testa den i forskningsprojektet Den långa resan. Du kan läsa kapitlet Inclusion of children with Refugee Backgrounds in Research här.