Den här kursen syftar till att ge dig kunskaper och färdigheter i barnpsykiatrisk traumavård för hur du bemöter, identifierar, kartlägger och diagnostiserar barns våldsutsatthet och dess psykiatriska konsekvenser. Du kommer också att få kunskap om evidensbaserat och rekommenderat krisstöd och traumafokuserad behandling med särskilt fokus på posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Kursen beskriver vidare hur det går till att göra orosanmälan och polisanmälan, samt hur barnahus utreder brott.
Utbildningen riktar sig i första hand till dig som är anställd i verksamhet med barn- och ungdomspsykiatriskt uppdrag såsom BUP och Första linjens vård för barn och ungas psykiska hälsa. För dig som arbetar med angränsande uppdrag inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, rättsväsende och förskola/skola kan delar av utbildningen också vara intressant och ge möjlighet att orientera sig i. För dig som vill veta mer om olika former av våld mot barn och våldets konsekvenser rekommenderas Barnafrids grundläggande digitala utbildning Basprogram om våld mot barn.
Du kan genomföra den här kursen i sin helhet eller dela upp den i flera delar. I varje del finns det kliniska vinjetter med tillhörande diskussionsfrågor som du kan reflektera kring själv eller i grupp. Efter genomförd utbildning kan du använda delar av kursinnehållet som processtöd i ditt arbete.
Har du frågor eller funderingar kring utbildningen, vänligen kontakta Barnafrid på barnafrid(at)liu.se